2011.06.09 Az Egyesült Államokban a FDA szervezet figyelmeztetést tett közzé, mely szerint az 5-alpha reductase inhibitor (5-ARI) osztályba tartozó gyógyszereknél új biztonsági információt adtak ki. A figyelmeztetés a finasterid/dutasterid tartalmú gyógyszerekre vonatkozik, tehát Propecia, Avodart-ra.

Az 5-alpha reductase inhibitor (5-ARI) osztályba tartozó gyógyszerek: finasteride (Proscar [finasteride 5 mg] és Propecia [finasteride 1 mg]) és dutasteride (Avodart). Dutasteride elérhető még kombinációban tamsulosin-nal, Jalyn név alatt. Proscar, Avodart és Jalyn elsősorban jóindulatú prosztatanagyobbodás ill. más urológiai panaszok kezelésére vannak hitelesítve.

A Propecia férfias típusú kopaszodás,hajhullás kezelésére van hitelesítve.

A figyelmeztetés oka, hogy magasabb kockázatot látnak ezen gyógyszerek szedésénél egy súlyosabb formájú prosztata rák kialakulására. Bár ez a kockázat alacsonynak tűnik, de az orvosoknak fokozottan figyelniük kell az alkalmazott gyógyszerek előnyös és hátrányos hatásait, és mérlegelni azokat a gyógyszerek alkalmazásánál.

Ugyanakkor az FDA szerint az 5-ARI gyógyszerek továbbra is biztonságosak és hatékonyak az engedélyezett indikációkban alkalmazva.
Az FDA további vizsgálatokat folytat a hatás/rizikó arány megállapítására 5-ARI gyógyszerekkel (Propecia) történő kezelések esetére és értesíteni fogják a közvéleményt, ha további adatok állnak rendelkezésre.

Azonban Otis Brawley, M.D szerint, aki az Amerikai Rák Társaság alelnöke ezt az FDA figyelmeztetést sokan félreértelmezik és a Propecia nem növeli a prosztatarák kockázatát.